99325 leaseauto’s
100 jaar lease-ervaring
Beoordeling van 9,4
1.000 contracten per jaar
6 specialisten

Andere rechtsvorm? Nieuw leasecontract!

23 augustus 2024

Kies je een andere rechtsvorm voor je onderneming? Ga je bijvoorbeeld van een eenmanszaak naar een VOF of BV? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Je hebt onder andere een nieuw leasecontract nodig. In deze blog vertellen we hoe dat zit.

Rechtsvormwijziging: twee voorbeelden

Je hebt een eenmanszaak en één vaste medewerker. Je leaset drie bedrijfswagens bij ons: twee klusbussen en een personenauto voor je partner. De zaken gaan goed en je maakt plannen om uit te breiden. Je kent minstens drie collega’s die zich willen aansluiten. Het lijkt jou en je accountant een goed idee om over te gaan naar een BV.

Ander voorbeeld: samen met een zakenpartner heb je een BV, en die partner wil eruit stappen. Jij besluit om als eenmanszaak verder te gaan.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken. Wat de situatie ook is, een rechtsvormwijziging betekent dat er een nieuw leasecontract moet komen op basis van de nieuwe rechtsvorm. Want juridisch gezien zeg je het bestaande leasecontract op. De rechtsvorm waarmee je het contract hebt afgesloten, is niet meer van toepassing. De leaseovereenkomst moet worden overgezet op de nieuwe entiteit.

Herbeoordeling van je lease-aanvraag

Als leasemaatschappij krijgen wij formeel een nieuwe aanvraag van jou. En die beoordelen we dan. We checken of de rechtsvorm al is gewijzigd en vragen een creditrapport van de nieuwe entiteit op. Ook vragen we opnieuw naar jaarcijfers en bijvoorbeeld een IB-aangifte. We willen zien wat er is veranderd na de overgang. Waarom we dat doen? Dat doen we om zoveel mogelijk zekerheid te hebben. Wij nemen risico’s door jou in onze bedrijfswagens te laten rijden, en willen daar zekerheden tegenover zien.

Na herbeoordeling zijn er drie uitkomsten mogelijk:

  1. Nieuw leasecontract

Als wij al een goede relatie hebben opgebouwd, je betaalverloop goed is en de rechtsvormwijziging geen nieuwe onzekerheden meebrengt, is het vaak niet zo ingewikkeld. We checken de gegevens en sturen je een nieuw leasecontract.

  1. Nieuw leasecontract onder voorwaarden

Zijn er twijfels over onze zakelijke relatie, je betaalverloop of de rechtsvormwijziging, dan ontstaat er onzekerheid. We kunnen dan voorwaarden aan de lease stellen. Als je die vervult, krijg je alsnog een nieuw leasecontract.

  1. Geen nieuw leasecontract

We hebben teveel twijfels over je betaalgedrag, de toekomst van je onderneming en/of de rechtsvormwijziging. We besluiten om je geen nieuw leasecontract aan te bieden. We maken de balans op, rekenen af en nemen de bedrijfswagen weer in.

Looptijd van het nieuwe leasecontract

Een leaseovereenkomst heeft in principe een looptijd van 60 maanden. Krijg je na de rechtsvormwijziging een nieuw leasecontract? Dan wordt de overeenkomst opnieuw voor 60 maanden getekend, maar rijd je alleen de resterende looptijd van je oude contract uit. Als je dus van rechtsvorm wijzigt nadat je 25 maanden hebt geleaset, geldt je nieuwe leaseovereenkomst voor 35 maanden.

De kosten van een rechtsvormwijziging bedragen €250.

Heb je vragen over dit onderwerp? Bel ons op 020 820 2109, mail naar info@lpfs.nl of zoek contact met je vaste leaseadviseur.

Persoonlijk advies

Je verwacht het misschien niet, maar de leaseadviseurs van LeaseParcours hebben enorm veel zin in het beantwoorden van jouw bericht of vraag. Want een dag niet over auto’s gepraat, is een dag niet geleefd.

Klantenservice

Chat met ons

Direct advies nodig?

020 820 2109

LeaseParcours © 2024