402 modellen, 6202 opties
100 jaar lease-ervaring
Beoordeling van 9,4
1.000 contracten per jaar
6 specialisten

Restwaarde bij een lease auto: wat is het en hoe bereken je de restwaarde?

13 augustus 2023

restwaarde betekenis en uitleg

In de autowereld is restwaarde een term waar je niet onderuit komt. Ook als je bij ons een auto gaat leasen, hebben we het over dit begrip. Wat is restwaarde eigenlijk? En hoe wordt dat bepaald? In dit blog lees je het.

Wat is restwaarde?

Restwaarde is het bedrag dat een zakelijke lease-auto nog waard is na afschrijving of na ongevalschade. Auto’s worden, net als andere producten, door gebruik minder waard. Oftewel: afschrijving per jaar. Heb je bijvoorbeeld 5 jaar in een auto gereden? De autowaarde na die 5 jaar, dat is de zogeheten restwaarde.

Ook bij een ongeval krijg je te maken met restwaarde. Is je auto total loss verklaard? Dan krijg je van de verzekering de dagwaarde van voor het ongeluk uitbetaalt.

Restwaarde heeft een grote invloed op jouw maandelijkse leasekosten. Daalt de waarde van een auto niet zoveel tijdens de loop van het leasecontract? Dan betaal je minder dan wanneer je auto sterk in waarde zou dalen.

Zo wordt de restwaarde van een leaseauto bepaald

Andere factoren beïnvloeden op hun beurt weer de resterende waarde van een leaseauto. Waar kijken leasemaatschappijen nog meer naar bij het bepalen van de restwaarde?

1. Gewildheid

Gewildheid is van invloed op de restwaarde. Het ene automerk is immers het andere niet. Sommige automerken en modellen zijn simpelweg gewilder dan andere. Dit zie je ook terug in de restwaarde van leaseauto’s.

2. Kilometerstand

Hoeveel een auto op het eind van een leasecontract waard is, hangt ook af van het aantal kilometers op de teller. Heeft iemand heel veel kilometers gereden in de leaseauto? Dan daalt de restwaarde, simpelweg omdat de wagen meer versleten is. De kans op eventuele reparaties is immers groter geworden.

3. Type brandstof

Bij LeaseParcours vind je zakelijke leaseauto’s met verschillende brandstoffen. Diesel, benzine, LPG, elektrisch en hybride – we hebben het allemaal! Ook het type brandstof bepaalt mede de restwaarde en dus de maandlasten.

4. Uitvoering

Dat het merk en model van een leaseauto gelijk zijn, wil nog niet zeggen dat ze na een leasecontract evenveel waard zijn. Ook de uitvoering – oftewel hoe luxe de wagen is – bepaalt gedeeltelijk je restwaarde. Ga maar na: een luxe auto met alles erop en eraan trekt vaak makkelijker geïnteresseerden aan dan een standaard model. De auto verkoopt makkelijker. Extra opties, zoals navigatie of leren bekleding, hebben daarom vaak een positieve invloed op de restwaarde.

Meer weten? Onze lease-adviseurs staan voor je klaar

Bij LeaseParcours vind je leaseauto’s in alle soorten en maten. Ook jouw droomauto staat er tussen. Je moet ‘m alleen nog even vinden. Ons team van enthousiaste adviseurs helpt je daarbij.

Heb je vragen over wat je hier las of over leaseauto’s in het algemeen? Heb je je ingelezen en twijfel je nog tussen financial lease of operational lease? Geen zorgen. We kunnen niet wachten om met je om tafel te gaan. We luisteren, stellen de juiste vragen en geven gepast advies. Tijd voor een kopje koffie?

Persoonlijk advies

Je verwacht het misschien niet, maar de leaseadviseurs van LeaseParcours hebben enorm veel zin in het beantwoorden van jouw bericht of vraag. Want een dag niet over auto’s gepraat, is een dag niet geleefd.

Klantenservice

Chat met ons

Direct advies nodig?

020 820 2109

LeaseParcours © 2024