402 modellen, 6202 opties
100 jaar lease-ervaring
Beoordeling van 9,4
1.000 contracten per jaar
6 specialisten

Wat is financial lease? Betekenis en uitleg

3 november 2022

Wil je als (startende) ondernemer of zzp’er een auto kopen? Maar kun je niet in een keer zo’n grote uitgave doen? Dan kom je vaak uit bij leasen.

Financial lease is dan een van je opties. Het grootste voordeel van financial lease: de auto is uiteindelijk van jou. Maar hoe zit dat nou precies? Het klinkt misschien ingewikkeld, toch is het eenvoudiger dan je denkt. Wij leggen je uit wat financial lease is, de voordelen ervan en wat het verschil is met operational lease.

Betekenis financial lease

Eigenlijk is het zo simpel als wat. Financial lease houdt in dat je aan het eind van een leasecontract eigenaar bent van de auto. De leasemaatschappij – in dit geval LeaseParcours – financiert de auto in eerste instantie. Vervolgens betaalt de ondernemer – dat ben jij – de auto in maandelijkse termijnen af.

Bij financial lease ben jij direct economisch eigenaar. Dat betekent dat je van het begin af aan fiscale voordelen hebt. Zo kun je de btw terugvorderen en heb je recht op investeringsaftrek. Als je de auto geheel hebt afbetaald, ben je ook juridisch eigenaar. En dan zit je helemaal nergens meer aan vast. Hier lees je meer over restwaarde.

Verschil financial lease en operational lease

Met financial lease is de auto aan het eind van het leasecontract van jou. Met operational lease is dat niet zo – dan lever je de auto aan het einde van de termijn weer in. Bij financial lease zijn extra kosten voor eigen rekening. Zoals belastingen, onderhoudskosten en reparaties. Die kosten heb je niet bij operational lease: daar zijn dit soort kosten bij inbegrepen. Doordat je bij financial lease direct zelf economisch eigenaar bent, profiteer je van fiscale voordelen. Als je operational leaset, heb je geen fiscaal voordeel. Samengevat:

Financial lease

  • Is te vergelijken met een hypotheek
  • Auto is uiteindelijk van jou
  • Extra kosten voor eigen rekening
  • Fiscale voordelen

Operational lease

  • Is te vergelijken met een huurhuis
  • Auto inleveren na de leasetermijn
  • Extra kosten zitten bij de prijs in
  • Geen fiscale voordelen

Voordelen financial lease

Uiteindelijk is de auto van jou

Je kunt financial lease zien als een soort hypotheek, maar dan voor een auto. Iedere maand betaal je een bedrag. Aan het eind van het leasecontract is de auto van jou. Zo werk je naar iets toe.

Rijden met kleinere reserves

Doordat je de auto niet in een keer hoeft te betalen, kun je ook met minder financiële reserves een auto kopen. Zo houd je ruimte over voor investeringen in je bedrijf.

Geen kilometerbeperking

Je hebt nooit te maken met een kilometerbeperking. Bij operational lease is dit vaak wel het geval. Dus maak je veel zakelijke kilometers? Of wil je ook op vakantie met je bedrijfsauto? Met financial lease kan dat zonder zorgen.

Leasecontract op maat

Bij LeaseParcours lease je op maat. Wij adviseren je, zodat jij wegrijdt in de auto die het beste bij je past. Of dat nu een operational of financial leaseauto is.

Persoonlijk advies

Je verwacht het misschien niet, maar de leaseadviseurs van LeaseParcours hebben enorm veel zin in het beantwoorden van jouw bericht of vraag. Want een dag niet over auto’s gepraat, is een dag niet geleefd.

Klantenservice

Chat met ons

Direct advies nodig?

020 820 2109

LeaseParcours © 2024