402 modellen, 6202 opties
100 jaar lease-ervaring
Beoordeling van 9,4
1.000 contracten per jaar
6 specialisten

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

6 juli 2021

Twee populaire leasevormen zijn operational lease en financial lease. Wat is het verschil? Wat zijn de voor- en nadelen? LeaseParcours legt het uit. 

Wil je als ondernemer een fijne auto rijden, maar kun je zo’n grote uitgave er nu niet bij hebben? Zakelijk leasen biedt uitkomst: geen grote investering, wel rijden voor een vast bedrag per maand. 

Eigendom, het grootste verschil tussen operational en financial lease

Het grootste verschil tussen financial en operational lease is eigendom. Bij financial lease is de leaseauto aan het einde van het leasecontract namelijk van jou. Daardoor profiteer je direct van fiscale voordelen. Bij operational lease is dat niet zo – je levert de auto na de laatste termijn weer in bij de leasemaatschappij.

Operational lease heeft nog twee extra varianten. De eerste is full operational lease. Daarbij zijn de extra kosten, zoals onderhoud en verzekering, bij je maandelijkse lasten inbegrepen. De tweede is netto operational lease. Kies je daarvoor, dan regel je zelf de reparaties en verzekeringen. Bij financial lease zijn de extra kosten standaard voor eigen rekening. 

Lees ook: wat is bijtelling precies

De verschillen op een rij:

Financial lease:

  • Is te vergelijken met een hypotheek
  • Auto is uiteindelijk van jou
  • Extra kosten voor eigen rekening
  • Fiscale voordelen

Operational lease:

  • Is te vergelijken met een huurhuis
  • Auto inleveren na de leasetermijn
  • Extra kosten kunnen inbegrepen zijn
  • Geen fiscale voordelen

De voor- en nadelen van financial lease

+ De lease-auto wordt jouw eigendom

Zie financial lease dus als een hypotheek, waarbij je een vast maandbedrag betaalt voor je auto. Na afloop van het leasecontract is de auto helemaal van jou. Je bent direct economisch eigenaar van de auto. De auto staat op je balans en je profiteert van fiscale voordelen vanaf dag één.

Lees ook: heeft je zakelijke leasecontract invloed op je hypotheek?

+ Auto kopen met kleinere reserves 

Omdat je de auto in termijnen betaalt, heb je minder kapitaal nodig. Zo houd je met financial lease meer geld over voor investeringen in je bedrijf. Dat biedt mogelijkheden om te groeien!

+ Geen kilometerbeperking 

Ben je van plan om veel kilometers met de auto te maken? Of wil je bijvoorbeeld op vakantie met je lease-auto? Met financial lease heb je geen kilometerbeperking. Zorgeloos rijden dus.

– Extra kosten voor eigen rekening

Bij financial lease betaal je zelf de extra kosten, zoals verzekeringen en reparaties. Rijd je schade? Jij kiest waar je de auto naartoe brengt en betaalt ook de rekening. Sommige ondernemers zien dit trouwens als een voordeel – zo houden ze grip op de situatie.

De voor- en nadelen van operational lease

+ Je huurt de lease-auto

Operational lease is als een huurhuis – de auto wordt niet van jou. Dit heeft een voordeel: de auto staat niet op je balans en beïnvloedt daarom de solvabiliteit van je bedrijf niet. Je loopt dus minder risico. Let op: bij netto operational lease kun je de auto eventueel overnemen. Hier lees je meer over restwaarde

+ Vrijheid om te kiezen: wel of geen extra kosten?

Bij operational lease heb je een keuze: betaal ik zelf de extra kosten, of niet? Bij full operational lease ontzorgen we je volledig: alles zit bij de prijs inbegrepen. Zelfs de brandstof, als je wilt. Bij netto operational lease is de prijs inclusief rente, afschrijving en wegenbelasting.

– Hogere maandlasten

Over het algemeen zijn de kosten van operational lease hoger dan bij financial lease. Logisch ook, er zit simpelweg meer bij de prijs inbegrepen en de leasemaatschappij loopt een groter risico. Toch is bij LeaseParcours in veel gevallen full operational lease goedkoper dan financial lease. Weten hoe dat zit? Vraag het eens aan Jans, die vertelt je er graag meer over!

Welke leasevorm past bij jou?

Welke leasevorm het beste bij je past, hangt van een aantal zaken af. Denk aan je financiële situatie en persoonlijke voorkeur. Wil je de fiscale voordelen van financial lease? Of ga je toch voor minder verrassingen met operational lease?

Persoonlijk advies

Je verwacht het misschien niet, maar de leaseadviseurs van LeaseParcours hebben enorm veel zin in het beantwoorden van jouw bericht of vraag. Want een dag niet over auto’s gepraat, is een dag niet geleefd.

Klantenservice

Chat met ons

Direct advies nodig?

020 820 2109

LeaseParcours © 2024