402 modellen, 6202 opties
100 jaar lease-ervaring
Beoordeling van 9,4
1.000 contracten per jaar
6 specialisten

Bijtelling leaseauto: wat is het en hoe werkt het [rekenvoorbeelden]

6 juli 2021

Ga je in een leaseauto rijden? Grote kans dat je als zakelijke rijder te maken krijgt met bijtelling – die term die je in bijna elke autoreclame hoort. Maar wat is het eigenlijk? Hoe werkt bijtelling? En hoeveel geld ga je extra betalen per jaar? LeaseParcours legt het graag uit.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is wat je betaalt voor het privé-rijden van een zakelijke leaseauto. De regel is: rijd je meer dan 500 kilometer per jaar in een auto van de zaak? Dan ziet de fiscus die (goedkopere) kilometers als een vorm van inkomen. En daarover moet je belasting betalen. 

Hoe werkt bijtelling? Het gaat als volgt: je belastbare inkomen wordt aangevuld met het bedrag dat ‘bijtelling’ heet. Hoeveel geld is dat? Het is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van je auto. Het aantal gereden privékilometers boven de 500 maakt niet uit. Dus: of je nu 600 of 6.000 privékilometers rijdt, de bijtelling blijft hetzelfde.

Wist je dat woon-werkverkeer niet meetelt? Die kilometers vallen onder zakelijk gebruik. Wanneer je de leaseauto niet of nauwelijks voor privé gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Dit moet je natuurlijk wel kunnen aantonen. Houd daarom als bewijs je kilometers bij in een rittenadministratie. Zo voorkom je gedoe met de fiscus.

Ook interessant: wat is restwaarde eigenlijk?

Hoe hoog is bijtelling?

De hoogte van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van je zakelijke auto. Voor de meeste auto’s geldt het algemene bijtellingspercentage van 22% van de catalogusprijs. Op dit moment is de bijtelling voor elektrische auto’s een uitzondering: hiervoor betaal je 12% bijtelling tot €40.000 van de catalogusprijs. Over de meerprijs betaal je 22%. Het bijtellingspercentage geldt vanaf de dag waarop het kenteken van de auto op naam is gesteld. Het percentage staat vast voor 5 jaar (60 maanden).

Bijtelling leaseauto berekenen

Wil je weten wat je aan bijtelling betaalt? De adviseurs van LeaseParcours kunnen het je precies vertellen. Gebruik voor een snelle berekening de volgende som: [percentage] * [cataloguswaarde].

Bijtelling rekenvoorbeelden

Andrea rijdt meer dan 2000 privékilometers per jaar in een diesel leaseauto met een cataloguswaarde van €25.000. Voor Andrea geldt 0,22 * 25000 = €5.500. Dit bedrag wordt bij haar belastbare inkomen opgeteld.

Rob rijdt jaarlijks meer dan 500 privékilometers in zijn elektrische leaseauto met een cataloguswaarde van €50.000. Voor Rob geldt: 12% over €40.000 plus 22% over €10.000. Er komt €7.000 bovenop Rob’s belastbare inkomen (berekening: €4.800 (0,12 * 40.000) plus €2.200 (0,22 * 10.000).

Zijn bestelauto’s een uitzondering op de regel?

Voor zakelijke bestelauto’s geldt hetzelfde als voor personenauto’s, tenzij de bestelwagen helemaal is ingericht voor goederenvervoer. Gebruik je de bus uitsluitend voor zakelijk gebruik? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Om dit te bewijzen, heb je een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik nodig. 

Tip: in dit blog lees je over de voordelen van leasen met grijs kenteken.

Persoonlijk advies

Je verwacht het misschien niet, maar de leaseadviseurs van LeaseParcours hebben enorm veel zin in het beantwoorden van jouw bericht of vraag. Want een dag niet over auto’s gepraat, is een dag niet geleefd.

Klantenservice

Chat met ons

Direct advies nodig?

020 820 2109

LeaseParcours © 2023