402 modellen, 6202 opties
100 jaar lease-ervaring
Beoordeling van 9,4
1.000 contracten per jaar
6 specialisten

Netto operational lease betekenis: uitleg en voorbeelden

6 juli 2021

Een van de mogelijke leasevormen is netto operational lease. Wat is het precies? En hoe verschilt het van full operational lease? Is het iets voor jou? In dit blog leggen we uit wat netto operational lease is en hoe het verschilt met full operational lease.

Zakelijk leasen is een uitkomst voor ondernemend Nederland: van zzp’ers en mkb’ers tot aan de grote corporates. Geen eenmalige grote investeringen, maar wel direct de vrijheid om te ondernemen. 

Wat is netto operational lease?

Netto operational lease is een off-balance financiering. In de basis huur je bij deze leasevorm een auto. Met nadruk op huren, want de auto wordt – net als bij een huurhuis – niet jouw eigendom. De leaseauto blijft zowel juridisch als economisch van de leasemaatschappij: de auto staat dus op onze balans. Na het leasecontract nemen wij de wagen weer in, zodat jij geen risico loopt over de restwaarde.

De leaseprijs is altijd inclusief rente, afschrijving en wegenbelasting. Extra kosten als onderhoud en verzekeringen zitten bij netto operational lease niet bij de leaseprijs in. Wist je dat je zowel nieuwe auto’s als occasions bij ons kunt leasen?

Belangrijk verschil tussen netto en full operational lease

Het verschil tussen netto en full operational lease is dat we je bij de full-versie totaal ontzorgen. Ook zaken als onderhoud, verzekeringen, pechhulp en zelfs brandstof zitten dan bij de maandelijkse leaseprijs in. Uiteraard zorgt dit wel voor een hoger maandbedrag.

Leaseprijs bij netto operational lease

Als leasemaatschappij bepalen wij de leaseprijs. Dat maandbedrag hangt af van de leaseauto die je kiest, de looptijd van het leasecontract, de slottermijn en je klantprofiel. Wat betreft dat laatste: bij LeaseParcours staan we bekend om onze flexibiliteit. Om je een beeld te geven: het is soms zelfs met een negatieve bkr-registratie mogelijk om bij ons te leasen. Wij vinden het belangrijk dat jij jouw mooie ondernemersplannen kunt waarmaken.

Voor- en nadelen van netto operational lease

Service zelf kiezen 

Met netto operational lease heb je maximale vrijheid: jij bepaalt waar je de service en verzekeringen onderbrengt. Zo houd je volledige controle. Aan de andere kant: gebeurt er iets, dan zijn de kosten voor jou. Met full operational lease zijn al je kosten gedekt.

Meerdere opties na contract

Die vrijheid geldt ook voor wanneer het contract is afgelopen. Bij netto operational lease heb je drie mogelijkheden: je levert de auto in, je neemt de auto over, of je gaat verder met de lease.

Auto niet op de balans

Omdat de leaseauto niet bij jou op de balans staat, tellen kapitaalverstrekkers de auto niet op bij je geleende vermogen. Dit maakt je aantrekkelijker voor financierders. De precieze fiscale voordelen verschillen per geval. Neem voor meer informatie contact op met je accountant of boekhouder.

Zakelijke lease

Zakelijk leasen is voor veel ondernemers een uitkomst. Ultieme vrijheid voor een voordelig en vast bedrag per maand. Welke leasevorm het beste bij je past, hangt van jouw situatie en voorkeur af.

Financial lease is als een zakelijke lening die je in termijnen afbetaalt. Je spreidt zo die grote investering en bent toch direct economisch eigenaar van de auto. Je profiteert van fiscale voordelen vanaf de eerste kilometer.

Persoonlijk advies

Je verwacht het misschien niet, maar de leaseadviseurs van LeaseParcours hebben enorm veel zin in het beantwoorden van jouw bericht of vraag. Want een dag niet over auto’s gepraat, is een dag niet geleefd.

Klantenservice

Chat met ons

Direct advies nodig?

020 820 2109

LeaseParcours © 2024